Kahramanmaraş merkezli depremleri yaşamış birisi olarak gözlemlerimi ve tecrübelerimi liste halinde paylaşmak istiyorum.
Genel Bilgiler
1- Aracınızın yakıt deposu her zaman yarım deponun üzerinde olsun.
2- Aracınızda mümkünse sürekli olarak battaniye, sergi, ıslak mendil, peçete, içme suyu, ilk yardım çantası bulundurun.
3- Depremin artçı şokları ana depremin ardından hemen gerçekleşmeye başlayacağından binalarınızı mutlaka terk edin ve uzun bir süre giremeyeceğinizi aklınızdan çıkarmayın.
4- Bağ evi, tatil evi, köy evi v.s. sahibi iseniz evinizde odun ve bozulmayacak gıdalar bulundurun. Bu binalar az katlı olduklarından daha az hasar almış olabileceklerini göz önünde bulundurun. Odun sobanız yoksa ardiyenizde soba bulundurun. Böyle bir afete maruz kaldığınızda elektriklerin geniş bir bölgede kesileceğini aklınızdan çıkarmayın.
5- Cep telefonlarınızın şarjını çok düşük bırakmayın. Yedekte, aracınızda ve deprem sonrası konaklayabileceğiniz güvenli bir yerde dolu bir şekilde powerbankiniz olsun.
6- Deprem gece olduysa ve şehri terk etmeye karar verdiyseniz bunu hava aydınlanana kadar yapmayın. Zira, yollar hasar görmüş olabilir, yola bir şeyler düşmüş olabilir.
7- Deprem ertesinde çok söylenti olacaktır. Güvenilir kaynaktan olmadığı müddetçe söylentilere kulak asmayın.
8- Yiyecek için endişelenmeyin çok kısa bir sürede gıda yardımı gelecektir. Gıda ihtiyacınız karşılanmaz ise yakın köylerden yardım alabilirsiniz. Binalar düşük katlı olduğundan hasar az olacaktır.
9- Afad derhal yardım çalışmalarına başlayacaktır. Bu çalışmalar genellikle şehrin büyük parklarında, stadyumlarında v.s. gerçekleştirilecektir. Yardıma ihtiyacınız olduğunda öncelikle buralara gitmeye çalışın.
10- Yanınızda her zaman bir miktar nakit para bulundurun. Deprem sonrası bir çok yerde kredi kartlarınızı kullanamayacaksınız.
11- Karmaşanın geçici olduğunu en fazla 1-3 gün içinde deprem bölgesinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğinizi bilin ve metanetli olmaya çalışın.
İlk Şoku Atlattıktan Sonra
1- Evinizin ilk hasar tespitini dışarıdan kendiniz yapın. Özellikle kolonlarda patlama, donatı bükülmesi gibi bir hasar tespit ederseniz binanıza kesinlikle girmeyin.
2- Bodrumu olan binalarda hasar, betonarme perdelerle çevrili bodrum kattan ziyade daha çok ilk 3 katta olacağından öncelikle bu katları dışarıdan kontrol edin.
3- Her ne şartta olursa olsun hasar tespiti yapılana kadar binanıza girmemeniz gerekmektedir. Ancak, hasarın ciddi olmadığını düşünüyorsanız derhal zaruri ihtiyaçlarınızı alın ve evinizi terk edin.
4- Çok kısa bir süre içinde devlet hasar tespit çalışması yapacak ve sizi bilgilendirecektir.
5- Binanızın hasar tespit sonucu ağır veya orta hasarlı olması durumunda endişelenmeyin. Yeniden kontrol edilecektir. Kahramanmaraş merkezli depremlerde bir çok kontrol sonucu daha sonra değişmiştir.
6- Ağır ve orta hasarlı binalara girmeyin. Evimi yıkacaklar, eşyalarımı kurtaramam diye düşünmeyin. Devlet eşyalarınızı almanız için size fırsat verecektir. Hasar durumunun değişebileceğini unutmayın. Eşyalarınızı almanız için mutlaka fırsatınız olacaktır acele etmeyin.
7- Binanızın hasar durumuna hem ilgili kurumlar hem de mahkeme yoluyla itiraz edebilirsiniz.
Mehmet Emin Paköz
İnşaat Mühendisi
Bir yanıt yazın